niedziela, 20 marca 2011

Steki pod ziołową skorupką

Steki pod ziołowa skorupką

Autorem artykułu jest tołdi



Wiele czynności, które wykonujemy w życiu, daje nam satysfakcję i sprawia przyjemność. Szczególnie jest nam miło, gdy ktoś potrafi docenić pomysłowość, trud i serce włożone w dzieło naszej pracy.

STEKI POD ZIOŁOWA SKORUPKĄ

SKŁADNIKI:

1 pęczek natki pietruszki

0,5 pęczka szałwi

3 gałązki tymianku

3 szalotki

0,5 pęczka oregano

20 dag ryżu

1 ząbek czosnku

1 jajko

1 kromka chleba tostowego

60 dag pomidorów

sól

pieprz

40 dag polędwiczek wieprzowych

2 łyżki oleju

200 ml bulionu

1 łyżka koncentratu pomidorowego

5 dag startego parmezanu

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Ryż gotować 20 minut w dużej ilości osolonej wody na średnim ogniu. Odcedzić i dobrze osączyć na sitku. Przygotować masę ziołową. Zioła opłukać, osuszyć, kilka gałązek odłożyć do dekoracji, a od pozostałych oderwać listki i posiekać. Jedną szalotkę obrać. Pokroić na kawałki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Chleb tostowy pokroić w małą kostkę. Połowę oregano, posiekane zioła, czosnek chleb tostowy oraz szalotkę wymieszać z jajkiem, przyprawić do smaku solą i pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym). Pomidory oraz pozostałe dwie szalotki pokroić w kostkę. Mięso pokroić na osiem kawałków. Olej rozgrzać na patelni, smażyć na nim mięso kilka minut na średnim ogniu. Przyprawić do smaku. Zdjąć z patelni. Na tym samym ogniu podsmażyć szalotki. Podlać bulionem, dodać pomidory, koncentrat pomidorowy i drugą połowę oregano, krótko zagotować przyprawić dość pikantnie solą i pieprzem. Mięso ułożyć w żaroodpornej formie, posmarować masą ziołową i posypać startym parmezanem. Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika . steki zapiekać około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Udekorować odłożonymi wcześniej świeżymi ziołami. Podawać z ryżem. Porcja dla czterech osób. Czas przygotowania około 50 minut. Jedna porcja to 380 kcal.

---

tołdi

www.kuchniabezgranic.blogspot.com


Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Komentarze (0):

Prześlij komentarz

Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]

<< Strona główna