sobota, 26 marca 2011

Faszerowana pieczeń rzymska

Przepis jest prosty do wykonania a otrzymana pieczeń bardzo smaczna i lubiana.
Dodatkowym plusem jest to, że podzielona na kawałeczki jest kolorowa i bardzo apetyczna.

1 kg mielonego mięsa od łopatki

1 długa cukinia

2 jajka

2 cebule

pieprz, sól

1 bułka namoczona w mleku

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

4 płaskie łyżki masła

łyżka tartej bułki

żółtko

1 łyżka ziół prowansalskich

3 łyżki oliwy

zielona pietruszka

W dużej misce wyrobić masę składajacą się z mięsa, 2 jajek, namoczonej odciśniętej bułki i suszonych ziół. Dodać do smaku sól i pieprz. Cebulkę drobno pokroić, przesmażyć na oliwie i ostudzić po czym dorzucić do mięsa. Całość odstawić do lodówki.

Cukinię umyć, osuszyć, odciąć końcówki, wnętrze wydrążyć małą łyżeczką i na chwilę zanurzyć we wrzącej wodzie. Ostudzić. Przygotować farsz do cukinii. Drugą cebulkę oraz obydwie papryki pokroić w drobną kosteczkę a nanstępnie podsmażyć na oliwie, ostudzić i przełożyć do naczynia. Opłukaną natkę pietruszki drobno posiekać i dodać do papryki. Dodać żółtko, tartą bułkę oraz doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowanym nadzieniem nafaszerować ostrożnie cukinię.

Na jeden arkusz pergaminowego papieru wyłożyć połowę mięsnej masy,na niej ułożyć napełnioną farszem cukinię oraz przykryć pozostałą częścią mięsa. Papier zawinąć wokół zakręcajac dokładnie końce. Powstaje w ten sposób jakby wielki cukierek. Potrawę umieścić w żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około półtorej godziny.

Po ostudzeniu kroić na grube plastry i przybrać kawałeczkami zielonej pietruszki.

Smacznego!


Post opublikowany w serwisie www.artelis.pl

Komentarze (0):

Prześlij komentarz

Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]

<< Strona główna